Knuffelen op de werkvloer

Sinds de coronamaatregelen in Nederland gelden, zijn er diverse incidenten op de voorpagina’s van nieuwssites gekomen. Van spugende ‘coronapatiënten’ tot aan illegale ‘coronafeestjes’. In augustus werd een uitspraak door de Rechtbank Rotterdam gedaan met betrekking tot een werknemer die op staande voet was ontslagen als gevolg van het knuffelen op de werkvloer (dus het negeren van de 1,5 meterregel) van een collega die de werknemer lang niet had gezien. 

Feiten

De werknemer was 34 jaar werkzaam bij de desbetreffende werkgever. Hij zag na een periode van thuis werken zijn collega en probeerde hem een hand te geven, waarop zijn collega zijn hand terugtrok en zich van de werknemer afwendde. Vervolgens pakte de ontslagen werknemer zijn collega bij diens schouders en knuffelde hem.

Ontslag op staande voet

De werkgever schorste de werknemer onmiddellijk en hij kreeg een dag later te horen dat hij op staande voet was ontslagen. Ontslag op staande voet heeft doorgaans verregaande consequenties voor werknemers. Het ontslag gaat direct in en er geldt geen opzegtermijn. Ook verliest men zijn recht op een WW-uitkering, omdat hij verwijtbaar werkloos is geworden. Daarom is het verstandig om ontslag op staande voet altijd aan te vechten.

Uitspraak

De rechter was van oordeel dat de werknemer buitengewoon onhandig en onverstandig heeft gehandeld door zijn collega een knuffel te geven. Desondanks was er geen sprake van een dringende reden, mede doordat er een lacherige sfeer ontstond bij de andere aanwezigen en de werknemer zijn collega niet had besmet het coronavirus.

Echter, de arbeidsovereenkomst kon volgens de rechter wel ontbonden worden op grond van een duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer had namelijk eerder diverse waarschuwingen gekregen wegens het in strijd handelen met de geldende arbeidsvoorschriften van de werkgever. Samen met wat er in onderhavige geval gebeurd was, kon niet meer geaccepteerd worden dat de werknemer in dienst zou blijven of herplaatst zou worden.

Hieruit volgt dat de werkgever de werknemer niet zomaar op staande voet kan ontslaan wegens het in strijd handelen met de 1,5 meterregel. Er zijn immers meerdere factoren die meewegen, zoals de feiten en de (persoonlijke) omstandigheden. Neem daarom zo snel mogelijk contact op bij een ontslagkwestie.